
31
ian.
Cum te ajută cititul – beneficii demonstrate științific
Cititul are numeroase avantaje, fie că îl privim ca pe un mod de a ne relaxa, de a învăța lucruri noi sau de a ne menține mintea activă. Dincolo de aceste beneficii evidente, există și alte avantaje mai puțin cunoscute, dar demonstrate de cercetări științifice. Universități și centre de cercetare au studiat efectele lecturii asupra creierului, iar rezultatele arată că cititul are un impact pozitiv asupra memoriei, concentrării și asupra stării noastre de bine. În acest articol, îți prezentăm câteva dintre cele mai importante beneficii ale cititului, care au fost demonstrate științific.
Reduce stresul
Un studiu din 2009 arată că lectura poate reduce nivelul de stres. Cercetătorii au măsurat efectele a trei activități – yoga, râsul și cititul – asupra nivelului de stres al unor studenți din Statele Unite. Rezultatele au arătat că 30 de minute de citit au avut același efect asupra scăderii tensiunii arteriale, ritmului cardiac și senzațiilor de disconfort psihologic ca și yoga sau râsul.
30 de minute de citit pot fi ușor incluse în programul tău zilnic, așa că, indiferent cât de încărcată îți este ziua, ia-ți o pauză! Citește o carte bună și relaxează-te! Vei scăpa de stres și te vei simți mult mai bine!
Lectura poate prelungi durata de viață a cititorilor
Un studiu din 2016, publicat în Social Science & Medicine, a descoperit că cititul cărților poate reduce riscul de mortalitate cu până la 20%. Studiul a inclus 3.635 de participanți și a avut loc pe o perioadă de 12 ani. Cititul altor materiale (ziarele sau revistele) nu a avut același impact asupra sănătății și longevității.
Rezultatele studiului au arătat că cititorii de cărți trăiau cu aproximativ patru luni mai mult decât cei care nu citeau deloc. Cercetătorii au explicat că acest lucru se datorează unui proces cognitiv mai profund implicat în lectura cărților, care stimulează gândirea critică, concentrarea și dezvoltarea abilităților cognitive. Cititul cărților ajută la dezvoltarea empatiei și a inteligenței emoționale, iar acest lucru poate contribui la reducerea stresului, un factor care are un impact direct asupra sănătății și longevității.
Cititul ajută la îmbunătățirea conexiunilor cerebrale
Într-un studiu din 2013, cercetătorii au vrut să afle dacă cititul unui roman provoacă schimbări atunci când activitatea creierului este redusă și cât timp persistă aceste schimbări. Experimentul a fost realizat pe 21 de participanți, care au fost urmăriți pe o perioadă de 3 săptămâni.
Participanții au fost scanați cu ajutorul un tip special de RMN numit RMN funcțional (fRMN). În primele 5 zile, au fost colectate datele de bază, iar în următoarele 9 zile, participanții au citit câte un fragment romanul „Pompeii”. Pe măsură ce tensiunea din poveste creștea, tot mai multe zone ale creierului deveneau active. Rezultate au arătat că, pe parcursul perioadei de lectură și pentru câteva zile după aceea, conexiunile cerebrale au crescut, în special în zona creierului care răspunde la senzațiile fizice, cum ar fi mișcarea și durerea.
Îmbunătățește memoria
Un studiu recent sugerează că cititul ajută la îmbunătățirea memoriei, indiferent de vârstă. Cercetările indică faptul că poate reduce chiar și simptomele Alzheimer-ului.
Studiul a fost realizat la Rush University Medical Center din Chicago și a avut un eșantion de 294 de persoane. Cercetătorii au observat că cei care au citit, atât în tinerețe, cât și la bătrânețe, au avut o scădere mai lentă a memoriei față de ceilalți participanți. În cazul celor diagnosticați cu Alzheimer, stimularea mentală (inclusiv cititul) a avut un efect pozitiv asupra memoriei.
Cititul îmbunătățește vocabularul celor mici
Un studiu mai vechi a examinat cum copiii care citesc mai mult învață cuvinte noi și își dezvoltă vocabularul mai rapid.
Autorii studiului aplică un concept numit „efectul Matthew/Matei”, care provine dintr-o poveste biblică și se referă la ideea că cei care au deja un avantaj (de exemplu, copiii care deja citesc) vor avea și mai multe beneficii pe termen lung. În esență, dacă un copil citește și are o bază bună de cuvinte, va învăța și mai multe cuvinte pe măsură ce crește.
Studiul sugerează că acest proces de învățare continuă prin citit este foarte important pentru succesul copiilor, nu doar în timpul școlii, ci și în viața socială și profesională.
Așadar, cititul este o activitate importantă pentru sănătatea creierului și pentru dezvoltarea cognitivă, indiferent de vârstă. Găsește cărțile care îți fac plăcere pe Librăria Vision!